Szarlotka - to ciasto uwielbiam najbardziej.
Dzisiaj szarlotka urodzinowa.
Jak zrobić?
Bardzo prosto -
na cieście francuskim.
Składniki:
-ciasto francuskie 1 op.
-jabłka ok.1/2 kg
-cukier ok.5-6 łyżek w/g uznania
-lody Koral śmietankowe
-śmietana 30% i trochę cukru pudru
Rozłożyć ciasto w formie do tarty, nakłuć widelcem i piec w temp.200 stopni ok. 15 min /ma być rumiana/.
Jabłka obrać ze skórki.
Zetrzeć na grubej tarce /ok.1/2 kg/ i przesmażyć z cukrem /ja dałam 5 łyżek cukru ale możecie dać według uznania, najlepsze jabłka do takiej szarlotki to szara reneta ale mogą być dowolne/.
Można dodać cynamon /ja nie dodałam bo córka nie lubi/.
Można dodać cynamon /ja nie dodałam bo córka nie lubi/.
Wyłożyć na upieczony spód, przykryć kawałkami ciasta /ja robię paski/ i piec ok.15 min.
Pyszną, rumianą szarlotkę podaję na ciepło z bitą śmietaną i lodami.
-śmietanę 30 % ubijam przed podaniem z odrobiną cukru pudru
-śmietanę 30 % ubijam przed podaniem z odrobiną cukru pudru
-świetne są śmietankowe lody Koral
Do tego kawa z dużą ilością spienionego mleka, posypana cynamonem.
Tym razem szarlotka nie tylko dla mojego domowego łasucha ale przede wszystkim dla córki, która ją /obok tiramisu/ pokochała.
Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko!
Dostałam wyróżnienie od Mags.
Bardzo dziękuję.
Dołączę do zabawy jak tylko czas pozwoli.
Pozdrawiam cieplutko!
Dostałam wyróżnienie od Mags.
Bardzo dziękuję.
Dołączę do zabawy jak tylko czas pozwoli.
Jakie pychotki Basiu, smacznego. :) Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba Docia rodzince dogodzić...
UsuńBasiu,,czuje szostym zmyslem ze masz dzis urodziny..wszystkiego najlepszego Ci zycze i wciaz nieustajacych pomyslow na piekne dekoracje i zestawy ciuszkowe.Zyj nam 100 lat!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńAla, były 12-go, dziękuję Ci bardzo, cały tydzień miałam zwariowany i czasu brak, dzisiaj relaks i wydaje mi się, że to sobota. Czekam już na Mikołaja a potem na Święta to coś się zmieni. W ciuszkach zastój, bo nigdzie nie chodzę i mam małe postanowienie, jest więc wszystko to samo na inny sposób, ha!ha! Dzisiaj robię porządki w garderobie, ciekawa jestem co odnajdę...pozdrawiam i miłego weekendu...
UsuńPyszota!Takie coś to ja uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńJa też Aniu, przepis prosty a szarlotka pyszna...
UsuńOj chyba na niedzielę będzie:)))wielkiego apetytu mi narobiłaś:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBędzie Reniu....pozdrawiam...
UsuńBasiu, szarlotka wygląda przepysznie i to co lubię - jest prosta w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńJa również chciałabym Cię wyróżnić i zapraszam do mnie po nominację.
Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo Ci dziękuję, jak czas pozwoli dołączę do zabawy...
UsuńNie wiedzialam, ze mozna robic szarlotke na ciescie francuskim! Wspanialy pomysl :-)))
OdpowiedzUsuńJa robię, pysznie smakuje i ważne, że prosto i szybko...
Usuńcudowności jesienne!:-)
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygląda i na pewno smakuje obłędnie, do tego śmietankowe lody!
OdpowiedzUsuńMiłego wypoczynku sobotnio-niedzielnego..
Dziękuję, wzajemnie, po takich szaleństwach muszę duuuużo spacerować...ha!ha!
UsuńMniam :) Uwielbiam to ciacho :) a ja piekę dziś kruche ciasto ze smażonymi na masełku jabłuszkami z cynamonem i pyszną kruszonką maślaną (nie lubię kruszonki z margaryny ;)) jak szaleć to szaleć ;)
OdpowiedzUsuńMoje ciasto właśnie ze smażonymi jabłuszkami ale nie na maśle, podaj przepis na taką kruszonkę...
UsuńWygląda przepysznie:) Ja też uwielbiam szarlotkę i z chęcią poczęstuję się kawałeczkiem. Pozdrawiam cieplutko. Ania:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu....
UsuńWspaniały pomysł na szarlotkę, a wygląda tak apetycznie, że od samego patrzenia zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię Basiu po wyróżnienie: http://ogrod-cardmaking-pasje.blogspot.com/2012/11/pierwsze-wyroznienie.html