Makaron doczekał się swojego święta /ustanowione zostało na Word Pasta Congress w Rzymie 1 995 roku/.
Od tego momentu 25 października jest obchodzony jako Światowy Dzień Makaronu, bo makaron to jedna z najstarszych potraw.
Uwielbiają go Włosi ale również Polacy.
Coraz częściej jemy makarony.
Makaron ze szpinakiem
Od tego momentu 25 października jest obchodzony jako Światowy Dzień Makaronu, bo makaron to jedna z najstarszych potraw.
Uwielbiają go Włosi ale również Polacy.
Coraz częściej jemy makarony.
Makaron ze szpinakiem
-makaron dowolny, u mnie penne
/ penne to makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzi z południa Włoch/
/ penne to makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzi z południa Włoch/
-szpinak mrożony
-czosnek 1-2 ząbki
-łyżeczka masła
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz
-starty ser
Na patelni podsmażamy szpinak z odrobiną oliwy z oliwek.
Smażymy bez przykrycia, żeby woda odparowała.
Smażymy bez przykrycia, żeby woda odparowała.
Makaron gotujemy al'dente.
Odcedzamy i łączymy ze szpinakiem.
Wygląda bardzo smakowicie! Piękny z Ciebie Mikołaj Basiu. Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci miłej niedzieli.
OdpowiedzUsuńBasiu, wygladasz slicznie i tak mikolajowo..a co to za "Pan" sie tam do Ciebie przytula?....kapitalny stroik Ci wyszedl a makaron wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńpiękna Mikołajka :)
OdpowiedzUsuńdanie smakowite :)
jabłuszka już czuć świętami :)
pozdrawiam :)
Aż czuję zapach tej potrawy... Mniam. Basiu, czy mąż nie jest zazdrosny? Bo ten przystojniak za bardzo się przytula i ślepka ma w Ciebie wpatrzone... i wcale mu się nie dziwię, bo cudnie wyglądasz mikołajkowo. Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńśliczna mikołajka ;) a taki makaron to mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńNiech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru
OdpowiedzUsuńPrzyniesie Ludzie spokój i przyjemność.
Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia
Żyje własnym pięknem,
A Nowy Rok obdaruje Ciebie
Pomyślnością i szczęściem.
Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
Niech spełniają się wszelkie Twe marzenia.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ze szpinakiem,:) ja troszeczkę inaczej robię, ale Twój na pewno też by mi posmakował:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
mniammmm
OdpowiedzUsuń♥
z pozdrowieniami:*
Ola z Fashiondoll.pl
Jest pyszny,też robię:)
OdpowiedzUsuńszpinak uwielbia tak bardzo, że hoduję go w ogródku. część liści mrożę. taki jest znacznie lepszy niż w brykiecie. do sosu dodaję kurczaka i śmietanę albo jogurt grecki.
OdpowiedzUsuń