czwartek, 1 maja 2014

Brokuł...

Odmiana kapusty warzywnej, zwany inaczej kapustą szparagową.
Cenne źródło witaminy C.
Bogaty w magnez.
Posiada też witaminy A, B1, B2, PP
oraz wapń, fosfor, żelazo, potas, selen.
Ma mało kalorii, zawiera dużo błonnika, polecany osobom dbającym o linię.
Lubię i często jem.

Zupa - krem z brokuła

- brokuł /różyczki bez rdzenia/
- cebula
- ząbek czosnku
- kawałek pora
-natka pietruszki
- łyżeczka oleju
- sól, pieprz
- jogurt gęsty

Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, por i czosnek.
Ugotować brokuł  al dente ok.6-8 min., doprawić do smaku solę i pieprzem.
Dodać podsmażone warzywa.
Gotować jeszcze 5 min.
Zmiksować w blenderze.
Dodać gęsty jogurt, udekorować pietruszką.
Dla tych co na diecie nie dodawać jogurtu.
Pierwsza zupa ma mało jogurtu, tyko do dekoracji, do drugiej dodałam śmietanę /tak lubi mój M./
Ryba z warzywami

- dorsz lub inna ryba
- warzywa /groszek, pomidory, ogórek, sałata rukola/
- koperek do dekoracji
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- sok z cytryny
Rybę doprawić przyprawami, skropić sokiem z cytryny,  upiec w folii - ok.20 min. w temperaturze 180 stopni C.
Na talerzu układać gotowane warzywa /brokuł ugotowany al'dente/, groszek i świeże  warzywa.
Surowe warzywa doprawić do smaku w/g własnego uznania.
Warzywa  gotowane z kotlecikami

- mięso mielone z indyka lub kurczaka
- warzywa /brokuł, kalafior, marchewki/
- ryż naturalny brązowy
- zioła prowansalskie, pieprz, sól

Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu
Mięso mielone połączyć z jajkiem, doprawić do smaku, uformować kotleciki, usmażyć w folii lub w brytfance
 /ja smażę w brytfance, w kombiwarze, bez tłuszczu ok.20 min. w temperaturze 180 stopni C/
 Warzywa  ugotować al'dente.
Ułożyć na talerzu,  udekorować koperkiem.
Smacznego!
Pozdrawiam i miłego dnia Wam życzę!

13 komentarzy:

  1. Lubię brokuła. Pod każdą postacią.
    Zdjęcia pobudziły mój apetyt.


    Miłego dnia życzę Ci Basiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak ja ....miłego długiego weekendu...pozdrawiam...

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jest nas więcej, ja też...pozdrawiam i miłego weekendu życzę....

      Usuń
  3. A ja bardzo rzadko przyrządzam brokuła:)))czas to zmienić:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zupę - krem z groszkiem ptysiowym. Mniam. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jem bez groszku ale muszę spróbować...pozdrawiam Basieńko cieplutko...

      Usuń
  5. Brokułami się zajadam, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze Grażynko, smaczne i zdrowe...miłego dnia...

      Usuń
  6. Jadłam różne zupy-kremy, ale brokułowej jeszcze nie...pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie wygląda i tak smakuje, spróbuj...pozdrawiam...

      Usuń