niedziela, 2 września 2012

Krucha tarta z malinami...


Krucha tarta z malinami w dwóch wersjach:

1. z bitą śmietaną
2. z kremem karpatkowym

Tarta z bitą śmietaną
Składniki na ciasto:

-200g mąki
-130g masła
-25g cukru
-1 łyżka wody


Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, zimne masło pokrojone w kostkę i wodę.
Wymieszać i wyrobić ciasto /ja robię w misce/. 
Owinąć folią i włożyć na 1/2 godz. do zamrażalnika.  
Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia /robiłam i tak, i tak ale wolę z papierem/. 
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, lepić po kawałku albo rozwałkować / na stolnicę kładę papier do pieczenia, ciasto, przykrywam je drugą warstwą papieru i wałkuje, następnie przenoszę bardzo delikatnie do formy/.
Nakłuć ciasto widelcem i do rozgrzanego piekarnika 200 st. na ok.20 nim.
Ma być ładnie zrumienione.  
-2 małe śmietany 30%
-trochę cukru pudru
-maliny ok.30 dkg
Śmietanę ubić z cukrem pudrem / ja daje ok.1 łyżeczki/ i wyłożyć na dobrze wystudzoną tatrę.
Udekorować malinami. 
Wstawić do lodówki.

Tarta z kremem karpatkowym.
Upiec tartę j.w.
1 op.kremu karpatkowego-duża porecja zrobić w/g przepisu.
Ostudzić i wyłożyć na tartę.
Udekorować malinami /ja posypałam jeszcze startym Prince polo/. 
Wstawić do lodówki.

Która smaczniejsza?
Mój M.lubi obie.

Miłego popołudnia.

22 komentarze:

  1. ojej ojej ojej
    Ja wybralabym z kremem budyniowym:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie przylaczylabym sie Basiu do Ciebie na tym balkonie by wypic kawke i sprobowac, ktora tarta smaczniejsza..a ze to fizycznie niemozliwe. wiec pozostalo mi obejsc sie smakiem badz zakasac rekawy i tarte sobie zrobic..Wczoraj u nas bylo pozegnanie wakacji wiec jadlam torta wlasnie z malinami i jezynami i z bita smietana.Zycze Ci Basiu milego tygodnia.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda Ala, że tak daleko i tylko wirtualnie możemy wypić kawkę...

      Usuń
  3. Ja chętnie spróbowałabym obie. Poza tym bardzo mi się u Ciebie podoba. Jest tak po domowemu, ciepło i naturalnie. Na drugim blogu też. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i zapraszam, wpadaj jak tylko masz ochotę...

      Usuń
  4. ...obie na pewno wyśmienite, ale ja łasuch nad łasuchy jestem, więc poproszę kawałeczek tej z kremem :)
    Kreślę pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie obie pyszne, najpierw zjadłabym tą z bita śmietaną, bo kocham śmietanę ;) ale budyniowy krem też lubię. A może zostałabym jak ten osiołek (i padła z głodu;)) bo "i to kusi, i to nęci" ;) Ja dziś piekłam drożdżowe buchty z konfiturą z dzikiej róży i twoją tartą z jabłuszkami z francuskiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wszystko co z malinami jest dla mnie absolutnym nektarem i ambrozja w jednym;-)
    Dzięki za przepis.
    Miłego tygodnia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko pyszne i jeszcze tak ślicznie podane:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Reniu straszny łasuch a ja bidulka przy nim podjadam...

      Usuń
  8. Same smakołyki tu widzę aż się głodna zrobiłam. ;))) Pozdrawiam Basiu i dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygrywa ta ze śmietaną, no chyba że krem nie z torebki, a domowy.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  10. maliny maja dzisiaj wzięcie.Przed chwilką oglądałam malinki w słoikach w pięknych rózowych kapturkach, a u Cibie tarta. Przecudna, bardzo lubię kruche ciasto, a do tego maliny...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja Agata z blogspotu ja,pies i ogród zdjęcia jestem na innym blogu zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Z otwartym sercem
    do Ciebie przychodzę
    Trudy powszednich dni
    Ci wynagrodzę
    Podziękuję oczom co
    na świat patrzały
    Podziękuję rączkom co
    do mnie pisały
    Dam uśmiech
    pochmurnej twarzy

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszne wypieki, aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń