niedziela, 8 grudnia 2013

Kulinarnie....

Makaron doczekał się swojego święta /ustanowione zostało na Word Pasta Congress w Rzymie 1 995 roku/.
Od tego momentu 25 października jest obchodzony jako  Światowy Dzień Makaronu, bo makaron to jedna z najstarszych potraw.
Uwielbiają go Włosi ale również  Polacy.
Coraz częściej jemy makarony.

Makaron ze szpinakiem
-makaron dowolny, u mnie penne
/ penne to makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzi z południa Włoch/
-szpinak mrożony
-czosnek 1-2 ząbki
-łyżeczka masła
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz
-starty ser
Na patelni podsmażamy szpinak z odrobiną oliwy z oliwek.
Smażymy bez przykrycia, żeby woda odparowała.
Dodajemy czosnek podsmażony na maśle.
Smażymy jeszcze  ok. 2 min.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al'dente.
Odcedzamy i łączymy ze szpinakiem.
Na wierzch posypujemy startym serem.

Smacznego!
Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych.
Miłego tygodnia Wam życzę.

11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Piękny z Ciebie Mikołaj Basiu. Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci miłej niedzieli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Basiu, wygladasz slicznie i tak mikolajowo..a co to za "Pan" sie tam do Ciebie przytula?....kapitalny stroik Ci wyszedl a makaron wyglada smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna Mikołajka :)
    danie smakowite :)
    jabłuszka już czuć świętami :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż czuję zapach tej potrawy... Mniam. Basiu, czy mąż nie jest zazdrosny? Bo ten przystojniak za bardzo się przytula i ślepka ma w Ciebie wpatrzone... i wcale mu się nie dziwię, bo cudnie wyglądasz mikołajkowo. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczna mikołajka ;) a taki makaron to mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niech magiczna noc Wigilijnego Wieczoru
    Przyniesie Ludzie spokój i przyjemność.
    Niech każda chwila Świąt Bożego Narodzenia
    Żyje własnym pięknem,
    A Nowy Rok obdaruje Ciebie
    Pomyślnością i szczęściem.
    Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszelkie Twe marzenia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam makaron ze szpinakiem,:) ja troszeczkę inaczej robię, ale Twój na pewno też by mi posmakował:
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniammmm

    z pozdrowieniami:*
    Ola z Fashiondoll.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. szpinak uwielbia tak bardzo, że hoduję go w ogródku. część liści mrożę. taki jest znacznie lepszy niż w brykiecie. do sosu dodaję kurczaka i śmietanę albo jogurt grecki.

    OdpowiedzUsuń