niedziela, 8 grudnia 2013

Kulinarnie....

Makaron doczekał się swojego święta /ustanowione zostało na Word Pasta Congress w Rzymie 1 995 roku/.
Od tego momentu 25 października jest obchodzony jako  Światowy Dzień Makaronu, bo makaron to jedna z najstarszych potraw.
Uwielbiają go Włosi ale również  Polacy.
Coraz częściej jemy makarony.

Makaron ze szpinakiem
-makaron dowolny, u mnie penne
/ penne to makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzi z południa Włoch/
-szpinak mrożony
-czosnek 1-2 ząbki
-łyżeczka masła
-oliwa z oliwek
-sól, pieprz
-starty ser
Na patelni podsmażamy szpinak z odrobiną oliwy z oliwek.
Smażymy bez przykrycia, żeby woda odparowała.
Dodajemy czosnek podsmażony na maśle.
Smażymy jeszcze  ok. 2 min.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al'dente.
Odcedzamy i łączymy ze szpinakiem.
Na wierzch posypujemy startym serem.

Smacznego!
Pozdrawiam wszystkich odwiedzajacych.
Miłego tygodnia Wam życzę.