niedziela, 25 listopada 2012

Ciasto francuskie...

"To rodzaj ciasta o warstwowej strukturze cieniutkich listków.
Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnym wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze".

Ciasto to znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie.
W Polsce jest od XVIII wieku.

Dowiedziałam się tylu ciekawych rzeczy o cieście francuskim z Wikipedii.

Ja jestem miłośniczką tego ciasta.
Jest podstawą wielu moich dań.

Na cieście francuskim możemy układać słodkie dodatki, wycinać z niego prostokąty lub zawijać w nim owoce.


Dzisiaj u mnie ciasteczka ze smażonymi jabłkami i dżemem morelowym własnej roboty.  

Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, przesmażyć z cukrem pudrem, dodać trochę cynamonu.


Układać na ciasto pokrojone w prostokąty.


Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok.20 min. aż będą rumiane.
Pod koniec pieczenia dodać dżem.


Smaczne na ciepło i na zimno.  


Na cieście można również układać lub zawijać dodatki z warzywami, jarzynami, mięsem lub kiełbaskami.
U mnie dzisiaj z parówkami.  


Parówki układać na cieście, dodać ser żółty i posypać ziołami /ja dałam zioła prowansalskie/.


Piec ok. 20 min w temperaturze 200 stopni.


Smacznego!


Dania proste, szybkie i smaczne czyli to co ja lubię najbardziej.
Dla 2 osób mała przekąska na sobotnie popołudnie.
-1 op. ciasta francuskiego
-2 jabłka
-cukier puder wg.uznania
-cynamon
-2 łyżki dżemu morelowego
-4 parówki
-ser żółty
-zioła prowansalskie
-ketchup

Chcę również podziękować za wyróżnienie Wiesi i Ewie.
Czas mi nie pozwala dołączyć do zabawy ale jak tylko sytuacja się poprawi dodam oddzielny post.

Pozdrawiam i miłego tygodnia!

piątek, 16 listopada 2012

Szarlotka z lodami i bitę śmietaną...

Szarlotka - to ciasto uwielbiam najbardziej.
Dzisiaj szarlotka urodzinowa.


Jak zrobić?
Bardzo prosto -  na cieście francuskim.

Składniki:
-ciasto francuskie 1 op.
-jabłka ok.1/2 kg
-cukier ok.5-6 łyżek w/g uznania
-lody Koral śmietankowe
-śmietana 30% i trochę cukru pudru

Rozłożyć ciasto w formie do tarty, nakłuć widelcem i piec w temp.200 stopni ok. 15 min /ma być rumiana/.


Jabłka obrać ze skórki.


Zetrzeć na grubej tarce /ok.1/2 kg/ i przesmażyć z cukrem  /ja dałam 5 łyżek cukru ale możecie dać według uznania, najlepsze jabłka do takiej szarlotki to szara reneta ale mogą być dowolne/.
Można dodać cynamon /ja nie dodałam bo córka nie lubi/. 
Wyłożyć na upieczony spód, przykryć kawałkami ciasta /ja robię paski/ i piec ok.15 min.  


Pyszną, rumianą szarlotkę podaję na ciepło z bitą śmietaną i lodami.

-śmietanę 30 % ubijam przed podaniem z odrobiną cukru pudru
-świetne są śmietankowe lody Koral  


Do tego kawa z dużą ilością spienionego mleka, posypana cynamonem.
Tym razem szarlotka nie tylko dla mojego domowego łasucha ale przede wszystkim dla córki, która ją /obok tiramisu/ pokochała. 

Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko!

Dostałam wyróżnienie od Mags.
Bardzo dziękuję.

Dołączę do zabawy jak tylko czas pozwoli.

środa, 7 listopada 2012

Jesienny balkon i jesień w kolorach tęczy...

Jesienny balkon...


Jest dużo zieleni, trochę niebieskiego, brąz kasztanów, srebrzysty starzec, bakopa i wrzosy....  


Za oknami coraz smutniej, pospadały liście. 


Jak jesień to i dynia na balkonie...  


...i w domu...


Kawa i ciacho na poprawę humoru, na rodzinne imprezy, bo listopad to u mnie  imprezy urodzinowe.  


Moja jesień jest kolorowa.
Jest w niej również miejsce na fiolet.
Zielona herbata w Kubku Mamy na długie, chłodne jesienne wieczory.
To już koniec zabawy fotograficznej - Jesień w kolorach tęczy. 


Pozdrawiam jesiennie w kolorze fioletowym.  

sobota, 3 listopada 2012

Deser bez pieczenia i jesień w kolorach tęczy...

Pyszny deser bez pieczenia znalazłam na blogu Bożenki /tu/.


Składniki:
- duża paczka herbatników Petit Beurre
- krem karpatka duża porcja
- kawa 2-3 łyżeczki
- śmietana 30%
- cukier puder 1 łyżeczka
- batonik Prince-polo - ja dałam 2 szt.


Na blachę wielkości 33x23 cm.wyłożyć herbatniki namoczone w ekstrakcie z kawy.
Zrobić krem karpatkowy w/g przepisu i wyłożyć go na herbatniki.
Przykryć następną warstwą namoczonych herbatników.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na herbatniki.
Posypać startym Prince-polo.
Wstawić do lodówki.

Deser na rodzinną imprezę.


Pozdrawiam jesiennie w kolorze granatowym.
Miłego weekendu!