"To rodzaj ciasta o warstwowej strukturze cieniutkich listków.
Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnym wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze".
Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnym wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze".
Ciasto to znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie.
W Polsce jest od XVIII wieku.
Dowiedziałam się tylu ciekawych rzeczy o cieście francuskim z Wikipedii.
Ja jestem miłośniczką tego ciasta.
Jest podstawą wielu moich dań.
Ja jestem miłośniczką tego ciasta.
Jest podstawą wielu moich dań.
Na cieście francuskim możemy układać słodkie dodatki, wycinać z niego prostokąty lub zawijać w nim owoce.
Dzisiaj u mnie ciasteczka ze smażonymi jabłkami i dżemem morelowym własnej roboty.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, przesmażyć z cukrem pudrem, dodać trochę cynamonu.
Układać na ciasto pokrojone w prostokąty.
Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok.20 min. aż będą rumiane.
Pod koniec pieczenia dodać dżem.
Pod koniec pieczenia dodać dżem.
Na cieście można również układać lub zawijać dodatki z warzywami, jarzynami, mięsem lub kiełbaskami.
U mnie dzisiaj z parówkami.
Piec ok. 20 min w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Dania proste, szybkie i smaczne czyli to co ja lubię najbardziej.
Dla 2 osób mała przekąska na sobotnie popołudnie.
-1 op. ciasta francuskiego
-2 jabłka
-cukier puder wg.uznania
-cynamon
-2 łyżki dżemu morelowego
-2 łyżki dżemu morelowego
-4 parówki
-ser żółty
-zioła prowansalskie
-ketchup
Chcę również podziękować za wyróżnienie Wiesi i Ewie.
Czas mi nie pozwala dołączyć do zabawy ale jak tylko sytuacja się poprawi dodam oddzielny post.
Czas mi nie pozwala dołączyć do zabawy ale jak tylko sytuacja się poprawi dodam oddzielny post.
Pozdrawiam i miłego tygodnia!