piątek, 28 września 2012

Jesień w kolorze czerwonym...

Moja jesień w kolorze czerwonym.



Dołączyłam do zabawy anne-homesweethome.
Trochę jestem spóźniona.

Pozdrawiam jesiennie - w kolorze czerwonym!

środa, 26 września 2012

Już jesień...

Mamy już jesień.
Pogoda jeszcze prawie letnia więc ja cieszę się jeszcze ciepełkiem.
Na balkonie też lato bo kwiaty pięknie rosną, choć już zrobiłam trochę zmian.
Szkoda mi lata.
A Wam?


Kasztany - pierwsza oznaka jesieni.



W domu dzisiaj wesoło - do kuchni i jadalni nieśmiało zagląda słonko.


...a na obiad krucha tarta warzywna...


Pozdrawiam i pogodnego tygodnia Wam życzę!

niedziela, 2 września 2012

Krucha tarta z malinami...


Krucha tarta z malinami w dwóch wersjach:

1. z bitą śmietaną
2. z kremem karpatkowym

Tarta z bitą śmietaną
Składniki na ciasto:

-200g mąki
-130g masła
-25g cukru
-1 łyżka wody


Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, zimne masło pokrojone w kostkę i wodę.
Wymieszać i wyrobić ciasto /ja robię w misce/. 
Owinąć folią i włożyć na 1/2 godz. do zamrażalnika.  
Formę na tartę wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia /robiłam i tak, i tak ale wolę z papierem/. 
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę, lepić po kawałku albo rozwałkować / na stolnicę kładę papier do pieczenia, ciasto, przykrywam je drugą warstwą papieru i wałkuje, następnie przenoszę bardzo delikatnie do formy/.
Nakłuć ciasto widelcem i do rozgrzanego piekarnika 200 st. na ok.20 nim.
Ma być ładnie zrumienione.  
-2 małe śmietany 30%
-trochę cukru pudru
-maliny ok.30 dkg
Śmietanę ubić z cukrem pudrem / ja daje ok.1 łyżeczki/ i wyłożyć na dobrze wystudzoną tatrę.
Udekorować malinami. 
Wstawić do lodówki.

Tarta z kremem karpatkowym.
Upiec tartę j.w.
1 op.kremu karpatkowego-duża porecja zrobić w/g przepisu.
Ostudzić i wyłożyć na tartę.
Udekorować malinami /ja posypałam jeszcze startym Prince polo/. 
Wstawić do lodówki.

Która smaczniejsza?
Mój M.lubi obie.

Miłego popołudnia.