Dzisiaj post kulinarny a w roli głównej mufinki.
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1 jajko
Do rozpuszczonego masła dodać mleko i rozbełtane jajko.
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Suche składniki wymieszać w misce i dodać "mokre".
Wymieszać ale nie miksować.
Ja dodałam do masy kawałki czekolady.
Nakładać masę do foremek do 3/4 wysokości i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni 15-20 min.Po wystudzeniu polać polewą czekoladową/ gorące rozpuszczone masło+kakao/
.
Gotowe-podano do stołu.
Sezon na truskawki jeszcze trwa.
Szarlotka z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
...i bułeczki ze śliwką, najlepsze na ciepło, też z ciasta francuskiego...
Pogoda się poprawia i nadchodzą upały więc na ochłodę woda z lodem, limonką i miętą.
Pozdrawiam i miłego weekendu Wam życzę!